Транспортна конференция “Инициатива “Три морета” – единство, иновации, свързаност”

На 08.06.2021 г. в хотел “Балкан”, в гр. София, се проведе транспортната конференция “Инициатива “Три морета” – единство, иновации, свързаност”, чиито съорганизатор е и Факултетът по транспортно строителство към УАСГ. Конференцията беше открита от Президента на Република България – Румен Радев, а форумът обедини политици, посланици, изтъкнати специалисти, учени и представители на бизнеса от България и Европа, свързани с управлението и развитието на транспортната инфраструктура, икономиката и високите технологии.

Инициативата “Три морета”, създадена преди 5 години, обединява 12 страни, основно от бившия “Източен блок”, които сега са част от Европейския съюз, с цел съвместни проекти, инвестиции и ускорено развитие. Тази година координатор на инициативата е България. В изнесените презентации бяха разгледани основните проблеми, перспективите и целите за развитие, транспортна и дигитална свързаност на държавите, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Конференцията беше открита от Президента на РБ – Румен Радев
Служебният министър на икономиката – Кирил Петков поздрави участниците в конференцията и очерта основните перспективи за икономическо развитие на страните, участващи в инициативата “Три Морета”.
Сред лекторите беше проф. д-р инж. Добрин Денев, бивш ректор на УАСГ, който представи интересни исторически аспекти от развитието на Европа.
0